1 Pjese

Ivan Krillov

Ivan Andreyevich Krylov (1769 –1844) është fabulisti më i njohur dhe më i miri i Rusisë, ndoshta edhe më epigramatiku i të gjithë autorëve rusë. Si një ish dramtatist dhe gazetar ai e zbuloi zhanrin e tij të vërtetë në moshën 40 vjeçare.

Ndërsa shumë prej legjendave të tij të mëparshme ishin bazuar lirshëm në Aesop dhe La Fontaine, fabulat e mëvonshme ishin punë origjinale, shpesh me një prirje satirike.

Ivan Krillov lindi në Moskë, por vitet e para të jetës i kaloi në Orenburg dhe Tver. Pas vdekjes së të atit, Krillov së bashku me të ëmën u zhvendosën në Shën Petersburg.

Karriera e tij letare filloi në 1783, kur i shiti një ushtari komedinë “Treguesi i pasurisë së kafesë”, të cilën e kishte shkruar në moshën 14-vjeçare, edhe pse nuk u botua asnjëherë.

Duke filluar në 1789, Krylov gjithashtu bëri tri përpjekje për të filluar një revistë letrare, edhe pse asnjë nuk arriti një qarkullim të madh ose zgjati më shumë se një vit. Përkundër kësaj mungese suksesi, satira e tyre dhe humori i komedive të tij ndihmuan autorin të fitonte njohuri në qarqet letrare.

Mbledhja e parë e fabulave të Krylovit, 23 në numër, u shfaq në 1809 dhe u takua me një pritje të tillë entuziaste që më pas e braktisi dramën për shkrimin e fasadave.

Deri në fund të karrierës së tij ai kishte përfunduar rreth 200, duke i rishikuar vazhdimisht ato me çdo edicion të ri.

Deri në fund të jetës së tij Krylov pësoi dy hemorragji cerebrale dhe u mor nga Perandoria për t'u rimarrë në Pallatin Pavlovsk. Pas vdekjes së tij në 1844, ai u varros pranë shokut të tij dhe bibliotekarit Nikolaj Gnedich në varrezën Tikhvin.

Shpernda

Reviews (2)